Budťe hvězdou u grilu s domácími burgery a domáci bezovou limonádou

Budťe hvězdou u grilu s domácími burgery a domáci bezovou limonádou

Burgerové housky

Grilujete a na poslední chvíli jste se rozhodli, že okouzlíte domácími burgery ? Máme pro vás recept na neošizené, křupavé bochánky. Jsou bezkonkurenční zvládne je každý anavíc jsou bez ÉČEK!

Ingredience

  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1/2 hrnku/ 120 ml teplé vody
  • 1/2 hrnku/ 120 ml mléka
  • 1 velké vejce
  • 3 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mořské soli
  • 3 hrnky / 375 g hladké mouky
  • 1 lžíce rozpuštěného másla nebo rozšlehané vejce na pomazání
  • semínka na posypání (sezam, mák, černý sezam, …)

Postup

1. Do větší mísy dejte teplou vodu (nesmí být horká!) spolu s droždím dobře promíchejte, dokud se perfektně nerozpustí. V druhé míse smíchejte mléko, vejce, olej, cukr a sůl. Nyní můžete obě směsi spojit a přidat mouku, ale ne celý podíl. Mouku postupně přisypávejte.

2. Pokud máte kuchyňský robot máte vyhráno a nejobtížnější část za vás udělá on pokud ne je to na vás a vařečce. Těsto zpracujte, dokud nebude krásně hladké, pružné a stále lehce lepivé, ale na stěny nádoby, ve které pracujete, se už nebude lepit. Tento proces vám zabere maximálně 10 minut. Těsto v nádobě přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, alespoň hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.

3. Nyní ho vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na 8 stejných dílu a vytvarujte hezké pravidelné houstičky, které pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Bulky přikryjte utěrkou a nechte kynout dokud opět nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 30-40 minut.

4. Předehřejte troubu na 185°C/ horkovzdušnou na 165°C. Pro matný povrch vykynuté bochánky potírejte vodou nebo rozpuštěným máslem, pro povrch lesklý, rozšlehaným vejcem. Osobně potírám máslem. Bochánky posypte mákem či semínky a pečte do zlatova.

TIP: Pokud chcete skvělé burgery, doporučujeme housky potřít brusinkovo-hořčicovou směsí, navrch maso, chedar, červenou cibuli a rajčata. Housky jsou také skvělé jako snídaňové pečivo s máslem a marmeládou.!

Bezová šťáva

Ačkoliv Bez černý považuje spousta lidí za rychle množící se plevel, spousta z vás ani netuší jaký poklad se právě v bezu skrývá. Květ je skvělý na nachlazení, zmírnění teplot či odhlenění. Jednoduše krásně posílí vaši imunitu. Vyražte proto s námi nasbírat pár květů bezu a udělejte si nejen osvěžující letní šťávu s kterou můžete čarovat, ale také zimní náboj vitamínů .

Protože né nadarmo se naše babičky řídily pořekadlem „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni„

Ingredience

  • 100 květů bezu černého
  • 6 l vody
  • 4 kg cukru
  • 16 i více citrónů

Postup

Připravíme si větší nádobu do které dáme omyté květy bezu černého, zalijeme 6 litry vody. Na řadu přichází ruce, kterými bez s vodou lehce promačkáme, přikryjeme pokličkou a poté bez necháme 24 hodin vyluhovat (macérovat) v chladném místě. Po 24 hodinách luhování přecedíme. Cedíme přes čisté látkové plátno, díky kterému dosáhneme šťávy bez jediného smítka. Do scezené šťávy přidáme šťávu z citronů a 4 kg cukr. Důkladně promícháme až do úplného rozpuštění cukru. Díky citrónům vám šťáva vydrží celý rok. Bezovou šťávu plníme za studena do lahví.

TIP: Bezovou šťávu podávejte s citrónem, ledem a mátou, stane se tak pro vás skvělým zdravým osvěžením.

Autor: · Publikováno: 4.7.2016 · Přečteno: 1089x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.