Tajemství dokonalé pedikúry

Tajemství dokonalé pedikúry

Většina z žen nedá dopustit na dokonale upravené ruce, které jsou její vizitkou. Mnohem méně žen však už myslí na své nohy. Přitom i naše nohy si zaslouží pozornost, a to nejen během letních měsíců, kdy jsou více na očích. Pravidelná pedikúra by proto měla být naší součástí stejně tak jako návštěva kadeřnictví nebo kosmetického salonu.

Co je pedikúra?

Pedikúra je souhrnné označení pro péči o naše chodidla a nehty na nohou. Zahrnuje několik úkonů, a to od změkčování kůže na nohou, masírování chodidel a lýtek, přes broušení až po stříhání nehtů a jejich další úpravu. A protože pedikúra není důležitá jen z estetického, ale i zdravotního hlediska, využívají ji jak ženy, tak muži. Pedikúra je totiž účinnou prevencí proti kožním problémům, popraskaným patám, ztvrdlé kůže, mozolům nebo zarůstajícím nehtům.

Jak probíhá pedikúra?

V rámci pedikúry se odstraňuje ztvrdlá kůže a odumřelé buňky. Součástí kosmetické péče o nohy je i zvláčňující zábal a relaxační a uvolňující masáž chodidel. Ženy většinou využívají i úpravy nehtů, která obnáší lakování či nanášení gel laku, který tvrdne pod UV lampou a vydrží i tři týdny.

V souvislosti s pedikúrou je třeba dbát na kvalitu a na hygienu. Mezi úkoly kvalifikované pedikérky patří například i řezání kuřího oka. V závislosti na tom, jakých ošetření během pedikúry využijete, vám celková procedura zabere okolo třiceti až devadesáti minut.

Druhy pedikúry

Klasickou pedikúru představuje takzvaná mokrá pedikúra, která spočívá v namáčení chodidel ve vodě s vonnými oleji nebo bylinnou solí. Jakmile se pokožka nohou zvláční, nohy jsou zahřáté a uvolněné, přejde pedikérka k odstraňování ztvrdlé kůže pomocí skalpelu nebo speciální žiletky. Poté, co jsou nohy ošetřené, následuje úprava nehtů, která zahrnuje jejích stříhání a úpravu pomocí pilníku. Dále následuje zábal a masáž, díky čemuž se nohy uvolní. Masírování může být pomocí éterických olejů, masážních krémů nebo lávových kamenů. Masáž nohou může být rovněž zaměřena na reflexní body na chodidlech. Posledním krokem pedikúry je lakování či nanášení UV gelů na nehty a případné zdobení nehtů.

V případě, že se bojíte použití skalpelu, můžete vyzkoušet moderní suchou variantu pedikúry. Ta je na rozdíl od žiletky prováděna pomocí speciální vysokorychlostní brusky, kterou se ztvrdlá kůže obrušuje. U této pedikúry se většinou začíná úpravou nehtů a ošetřením kůžičky v okolí nehtů. Poté se přechází k broušení kůže. Jakmile jsou nohy hotové, aplikuje pedikérka hydratační a zvláčňující krém nebo olej a pedikúru zakončí masáží. Suchá pedikúra je vhodná především pro osoby trpící plísněmi nebo diabetiky, kteří se obávají říznutí. U zkušené pedikérky byste však z říznutí neměli mít obavy.

Autor: Kateřina Doul · Publikováno: 28.3.2017 · Přečteno: 1474x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.