Věčné téma: holení vs. epilace

Věčné téma: holení vs. epilace

Ačkoli je léto ještě daleko, budete se mnou snad souhlasit, že po dokonale hladkých nohách ženy touží i tehdy, když je neukazují v krátkých sukních. Co si ale budeme povídat, neustálé hlídání, zda jsou nohy hladké a bez chloupků nepatří mezi nejzábavnější činnosti. Proto se dnes podíváme na dva základní způsoby odstraňování chloupků, a to epilaci a depilaci. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl či jaké mají výhody a nevýhody?

Jak depilovat?

Depilace je odstranění pouze viditelné části chloupku. Nejčastějšími metodami je holení žiletkami, strojkem nebo pomocí gelů a krémů. Depilace je poměrně neefektivní, neboť chloupky rychle dorůstají a musí se tedy častěji opakovat. Na druhou stranu se jedná o rychlou a nebolestivou metodu.

Co se týče finančního hlediska, na první pohled jsou nejlevnější variantou jednorázové žiletky. Holit se ovšem musíte každé tři dny. Použití gelů a krémů je rovněž snadné a oholené partie navíc vydrží okolo 10 dnů. S používáním krémů a gelů buďte ovšem opatrné, pokud máte citlivou pokožku. Bohužel se někdy může objevit i nepříjemná alergická reakce.

Co je to epilace?

Epilace je proces odstranění chloupků i s kořínkem. Jde o bolestivou metodu, ale s dlouhodobějším efektem, který trvá přibližně 6 týdnů. K epilaci můžete využít strojek, vosk nebo cukrovou pastu. Při pravidelné epilaci rostou chloupky pomaleji, jsou slabší a řidší. Ovšem díky bolesti, která při vytrhávání chloupků vzniká, není epilace vhodná pro celé tělo.

Problém zarůstání chloupků

Problémem při odstraňování chloupků je rovněž jejich nepříjemné zarůstání. Při depilaci je problém minimální, jelikož se chloupek zkrátí pouze na povrchu. Při epilaci je ale riziko zarůstání chloupků a tvorba pupínků větší. Předejít tomu ovšem můžete pravidelným peelingem či používáním krémů proti zarůstání chloupků.

Jak na epilaci bez bolesti?

Pokud si chcete odstraňování chloupků ulehčit a trochu zpříjemnit, naložte se do teplé lázně, která chloupky změkčí. Epilaci provádějte vždy po směru růstu chloupků. Po skončení použijte zklidňující krém nebo přípravky pro zklidnění pokožky. Když už se objeví nepříjemné pupínky, zasypte oholené partie dětským zásypem.

Nejmodernější metodou je laserová permanentní epilace. Ačkoli je tato metoda oproti klasické domácí epilaci podstatně dražší, je velice účinná. Laserové ošetření ovšem vyžaduje několik opakování, během kterých se chloupků zbavíte natrvalo. Laserová epilace je vhodná zejména pro ženy s tmavými chloupky a světlou pokožkou.

Autor: Kateřina Doul · Publikováno: 26.1.2017 · Přečteno: 997x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.