5 věcí, které musíte udělat, než začnete hubnout

5 věcí, které musíte udělat, než začnete hubnout

O samotném procesu hubnutí toho už bylo napsáno mraky. Nicméně fáze před změnou vašeho režimu je neméně důležitá, protože je o psychice a tvoří pevný základ, na kterém můžete stavět. Přečtěte si 5 bodů, které je třeba uskutečnit než překopete váš jídelníček a začnete se hýbat.

1.  Zapomeňte na diety, hubnutí je o změně životního stylu

Nikdy nezhubnete, dokud si neuvědomíte, že smysluplné hubnutí je o změně starých návyků a vytvoření si nových. Veškeré formy „diet“ nejsou efektivní z důvodu jakéhosi prvku krátkodobosti, díky kterému má člověk držící dietu mylný pocit, že jakmile dieta skončí, může se vrátit v menší či ve větší míře do starých kolejí.

2. Uvědomte si, že nezhubnete, pokud to prvoplánově nechcete kvůli sobě

Omezuje vás vaše váha v běžném životě? Dělá vám problém chůze do schodů a když běžíte na tramvaj jste zadýchaní? Chcete to změnit a rozhodnete se zhubnout – děláte to pro sebe. Pokud ale chcete zhubnout, abyste se zbavili partnerových výčitek, že se sebou nic neděláte, nebude to mít žádný efekt. Naopak se dostanete do ještě většího stresu, který hubnutí rozhodně neprospívá.

3. Zařiďte si podporu od svého okolí

Vaše šance na úspěch se mnohonásobně zvýší, ujistíte-li se, že vaše okolí pochopí, pro co jste se rozhodli, z jakého důvodu chcete zhubnout a co to bude obnášet. Otevřeně si proto promluvte se svým partnerem, rodinou, přáteli a kolegy z práce. Když i je připravíte na to, že se teď vaše návyky změní, nebude to pro ně takovým překvapením a v průběhu vašeho nového snažení vás nebudou zbytečně zatěžovat otázkami typu: proč a jak dlouho to ještě bude trvat, kdy s námi půjdeš na pivo atd.

4. Sepište si na papír vše, co vás tíží

Tento bod je asi nejvíce zapeklitý. Aby vaše hubnutí mělo opravdu dlouhodobý efekt, musíte v sobě často vyřešit zdánlivě nesouvisející aspekty vašeho života. Máte špatný vztah s některým z rodičů? V tom případě je dost možné, že se právě toto postupem času stalo podvědomým spouštěčem vašich problémů s váhou. Proto neváhejte a nepracujte jen na svém jídelníčku, ale analyzujte zároveň i své nitro.

5. Uvědomte si svůj cíl a související negativa

Než se rozhodnete pro jakoukoliv změnu, je třeba si jasně říci, co od změny očekáváte a jaký je váš cíl. Změna vám totiž přinese nejen pozitiva, ale také vám toho na první pohled hodně vezme. Pokud máte rádi dát si každé ráno kávu a k tomu koblihu, snažte se vymyslet nějaký jiný, zdravější rituál, který postupně do svého života zavedete. S odstupem času a viditelným výsledkem budete rádi, že jste se své malé “radosti” svého času vzdali.

Autor: Marek · Publikováno: 24.5.2016 · Přečteno: 1056x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.