Proč jíst superpotraviny z Amazonie?

Proč jíst superpotraviny z Amazonie?

Superpotraviny neboli potraviny budoucnosti jsou suroviny bohaté na velmi důležité a tělu prospěšné látky, vitamíny, minerály a stopové prvky. Jedná se o potraviny, které jsou nejbohatšími a nejkoncentrovanějšími zdroji významných látek. Většina z nich pochází z oblastí mimo Evropu, a to většinou překvapivě z nehostinných oblastí. I proto byly tyto plodiny nuceny zadržovat co nejvíce živin. Věděli jste, že z daleké Amazonie pochází například acai berry, Camu camu či guarana?

Trochu jiné borůvky

Plody acai berry rostou na stejnojmenné palmě a vzhledově připomínají naše borůvky. Jsou velice důležitým zdrojem antioxidantů, které chrání naše tělo před volnými radikály. Zároveň pomáhají zpomalovat stárnutí a preventivně působí i proti rakovině. Není tak divu, že posilňují imunitní systém. Acai berry mimo jiné obsahuje omega mastné kyseliny a vitamíny A, B a C. Kromě jiného pomáhá konzumace acai berry účinně snižovat hladinu špatného cholesterolu, který v dnešní době trápí mnoho osob.

Superpotravina se zvláštním názvem

Další superpotravinou, kterou si dnes představíme, je Camu Camu. Jedná se o nízký strom se šťavnatými plody s kyselou dření. Zajímavostí je, že tyto plody obsahují největší a nejlépe využitelné množství vitamínu C. Kromě toho je však v plodech Camu Camu i železo, fosfor, aminokyseliny či flavonoidy. Camu Camu tak chrání naše játra, mírní záněty, snižuje bolesti kloubu a preventivně pomáhá proti revmatickým chorobám a artróze.

Dalšími účinky Camu Camu je například ochrana oční sítnice a očních nervů a prevence proti nemocím očí. S Camu Camu si zlepšíte i vaši koncentraci, paměť a pomůžete předcházet neurodegenerativním chorobám. V neposlední řadě vám Camu Camu pomůže zatočit s nervozitou či depresemi.

Amazonský zdroj kofeinu

Poslední z řady superpotravin, které jsou u nás spíše neznámé, je guarana neboli paulinie nápojná. Gaurana obsahuje až čtyřikrát více kofeinu než káva, a proto je velice efektivním stimulantem. Kofein v guaraně je ovšem mnohem lépe a rovnoměrněji stravitelný, díky čemuž vám energie vydrží podstatně déle.

Guarana se prodává ve formě semen, prášku nebo extraktu. Mezi nejúčinnější patří extrakt, který stačí zalít vodou nebo mlékem.

Autor: Kateřina Doul · Publikováno: 19.1.2017 · Přečteno: 1658x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.