Tři superpotraviny pro krásnou pleť i vlasy

Tři superpotraviny pro krásnou pleť i vlasy

Slovíčko superpotraviny je v dnešní době skloňováno snad ze všech stran. A není se čemu divit, superpotraviny v pravém slova smyslu jsou pro náš organismus velice užitečné. Dodávají nám potřebné vitamíny, minerální látky, proteiny, enzymy, koenzymy, antioxidanty i vlákninu. A protože superpotraviny mimo jiné prospívají i naší pleti a vlasům, souhlasíte s tím, že se dnes podíváme na konkrétní suroviny, které je dobré zahrnout do našeho jídelníčku?

Více borůvek, méně vrásek

Mezi superpotraviny, které všichni dobře znáte, se dají zařadit například borůvky. Jejich pravidelný příjem má velice příznivý vliv na zpomalení stárnutí, což se dříve nebo později projeví i na naší pleti. Borůvky jsou bohaté na vitamíny C a E, které mimo jiné podporují tvorbu kolagenu a zabraňují vzniku vrásek.

A protože mají borůvky mimo jiné i ozdravné účinky, jsou hojně využívané i pro výrobu kosmetických produktů. Jednu takovou pleťovou masku, která osvěží vaši unavenou pleť si můžete připravit i doma. K její výrobě budete potřebovat přibližně 100 g čerstvých borůvek, kelímek nízkotučného jogurtu a lžíci medu. Před nanesením masky si nezapomeňte pleť důkladně vyčistit. Poté na ni naneste masku a nechte ji přibližně patnáct až dvacet minut působit. Nakonec pleť očistěte vodou a použijte váš oblíbený krém.

Zázrak jménem chia

Chia semínka se u nás aktuálně těší velké popularitě a zažívají nevídaný boom a vy jste o nich ještě neslyšeli? V takovém případě je nejvyšší čas to napravit!

Tato na první pohled nenápadná drobná a tmavá semínka šalvěje hispánské pochází z Jižní a Střední Ameriky. Co se týče jejich složení, za zmínku stojí především obsah křemíku, omega-3-mastných kyseliny a řady dalších vitamínů a minerálních látek. Kromě toho, že chia semínka napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi nebo podporují činnost kardiovaskulárního systému, udržují naši pokožku vláčnou a hydratovanou. Chia semínka navíc obsahují až o 30 % více antioxidantů než borůvky, které jsou svými vynikajícími antioxidačními účinky známé.

Zajímá vás, jak chia semínka konzumovat? Z vlastních zkušeností můžu říci, že záleží čistě na vaší fantazii. Výborné jsou ale především do jogurtů, smoothies, müsli či dezertů.

Krásnější díky včeličkám

Také se vám zdá, že jsou na trhu k dostání tak zázračné produkty, že by všichni museli být krásně štíhlí, mít nádherné a lesklé vlasy a samozřejmě bezproblémovou pleť? Bohužel ne všechny produkty a doplňky stravy jsou účinné skutečně tak, jak se o nich píše. Proto sama raději vsázím na přírodní produkty. Ačkoliv jsou velice dobře dostupné, lidé se jim z mně neznámých důvodů stále dost vyhýbají.

A jak to máte vy s včelími produkty? Med je skvělou surovinou, která má například výborné detoxikační účinky, a proto je využívaná i během masáží či očistných kúr. Dále z něj lze připravit vynikající pleťové masky i masky na vlasy. Má totiž vynikající vyhlazovací a antibakteriální schopnosti, které skvěle působí i na nejrůznější vyrážky.

A když už jsme se dostali ke kosmetickým produktům, věděli jste, že obyčejný včelí vosk je díky svým vlastnostem poměrně častou ingrediencí při výrobě gelů na vlasy, sprchových gelů, řasenek, rtěnek či balzámů na rty?

Autor: Kateřina Doul · Publikováno: 1.6.2016 · Přečteno: 1875x

Doporučujeme

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.